Menu

Button nieuwsbrief2facebook1youtube

Sterilisatie van kittens

Het is jullie vast niet ontgaan dat er vanaf 1 september een K.B. van kracht is dat iedereen die een nest kittens heeft verplicht om deze te laten castreren of steriliseren voor ze verhuizen. Ook de inentingen en identificatie met een chip moeten in orde zijn. Helaas wordt in de berichtgeving, zelfs op televisiejournaals, niet het volledige verhaal verteld en worden dierenasielen en dierenartsen aan het woord gelaten die nog niet op de hoogte zijn van vroegcastratie.
De Limburgse dierenasielen die al jaren opkomen voor kattenwelzijn, maken dagdagelijks mee hoe groot de problematiek is. Jaarlijks worden zij overspoeld door kittens en katten die ongewenst zijn. Alle asielkittens vertrekken stuk voor stuk in orde en vroeggecastreerd.  De meeste van hen worden in pleeggezinnen opvangen en zijn perfect gesocialiseerde huiskatjes.  
Het hoge euthanasiecijfer in België geeft geen representatief beeld voor de Limburgse asielen. Zij zitten met het euthanasiecijfer ver onder het gemiddelde.
Particulieren maken zich nu zorgen over het steriliseren van al hun kittens voor ze weggeven of verkocht worden. Dit hoeft helemaal niet als de eigen volwassen kat gesteriliseerd is. Voor elk kitten dat ongesteriliseerd en ongechipt weggegeven of verkocht wordt, is immers de kans groot dat het in een asiel belandt of niet terug thuis geraakt, blijft zwerven en zo voor nog meer ongewenste nakomelingen zorgt.
 Schrik hebben dat de katten zullen uitsterven hoeft echt niet.  Als het ooit zover zou komen kan de wet nog steeds versoepeld worden maar zover zal het echt niet komen.
De Limburgse dierenasielen doen al jaren aan vroegcastratie.  Niet alleen omdat al ruim 15 jaar in Amerika wetenschappelijk werd aangetoond dat er geen negatieve gevolgen zijn. Omwille van de terughoudendheid van sommige dierenartsen heeft de Federale Overheidsdienst  dienst dierenwelzijn in 2013 zelf haar wetenschappelijke studie met succes afgerond alvorens zij de asielen heeft verplicht om alle katten te laten steriliseren die een asiel verlaten.  De techniek van vroegcastratie is misschien nog niet bij elke dierenarts of bij asielen in andere provincies bekend, maar wordt wel in de huidige diergeneeskunde opleiding aan nieuwe dierenartsen aangeleerd. Onbekend is duidelijk onbemind.  Dierenartsen en asielen die al jaren wel de nodige ervaring hierin hebben kunnen getuigen dat kittens veel minder last hebben van de operatie als een volwassen kat. Kittens revalideren sneller en ondervinden geen negatieve gevolgen na de operatie.  Kortom, vroegcastratie voorkomt veel kattenleed en heeft geen nadelige gevolgen voor opgroeiende katjes.
We vinden het erg jammer dat er verkeerde informatie wordt verspreid door dierenartsen die zich hierover nog niet voldoende hebben geïnformeerd of schrik hebben daardoor minder inkomsten te hebben?  De juiste informatie is belangrijk om de juiste beslissing te maken in het belang van alle katten. Castratie of sterilisatie geeft bovendien een gelukkigere, gezondere kat!  En net daarom is deze nieuwe wet er gekomen.   Sterilisatie van huiskatten is gewoon noodzakelijk om het kattenprobleem aan te pakken en kattenleed te vermijden.
Om de grote probleem van dierenleed voor bijna 50.000 katten per jaar te voorkomen is er maar één oplossing en dat is verplichte sterilisatie. Iedere echte kattenliefhebber zou dit belangrijker moeten vinden dan kweken met zijn eigen kat.
Wil je meer weten over vroegcastratie? Klik eens op volgende links:
https://www.facebook.com/notes/kattengedragsadviesbureau/vroegcastratie/837792806244703
http://www.felinewelfarefoundation.org/welfare/health/vroegcastratie/

Dierenasiel Sint-Truiden

vzw Dierenvrienden Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
t : +32 (0)11 69 53 07
e : info@dierenasielsinttruiden.be

tsv

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour