×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 572 niet laden
Menu

Button nieuwsbrief2facebook1youtube

Pleeggezinnen gezocht

Een bijzondere taak is weggelegd voor onze pleeggezinnen.

De grote meerderheid van de dieren kunnen we verder helpen binnen onze asielaccommodatie. Maar er komen ook dieren binnen waarvoor de zorg en accommodatie in het asiel niet toereikend is om hen goed verder te helpen.

Voor deze dieren gaan we dan ook op zoek naar pleeggezinnen die de dieren in hun eigen thuis willen verzorgen.

De meeste pleeggezinnen hebben we nodig voor het tijdelijk opvangen van kittens.

Dit kan gaan om moederloze kittens vanaf een dag oud, zwangere poezen of moederpoezen met een nestje.

Ook voor zwangere hondjes en hondjes met pups zoeken wij geregeld opvang.

Ook volwassen katten en honden die tijdelijk speciale zorgen nodig hebben worden best in pleeggezinnen geplaatst. Dit kan gaan om een oud dier dat speciale zorgen nodig heeft of een dier dat moet revalideren na een ongeval of operatie.

Hierna proberen we wat meer uitleg te geven bij volgende vragen die je je zeker stelt bij de gedachte om gastgezin te worden.
Wat betekent het "pleeggezin-zijn"?

Wij zoeken vooral mensen die kittens (al dan niet met moeder) een tijdelijke thuis en verzorging willen geven.
Jaarlijks krijgen we vele jonge kittens binnen die speciale zorgen nodig hebben.

Deze kittens zijn veel te kwetsbaar in het asiel, de infectiekans is zeer groot en de eventuele moederpoes heeft enorm veel stress in een asiel.
We zoeken dan ook steevast naar pleeggezinnen, die de kittens in huiselijke kring willen grootbrengen tot ze klaar zijn om op hun eigen pootjes te staan.

Als de kittens oud genoeg zijn en gesteriliseerd werden, mag de hele kattenfamilie terugkomen naar het asiel, of worden de kittens vanuit het pleeggezin geplaatst.

Regelmatig worden er in het asiel weeskittens binnengebracht die nog niet zelfstandig kunnen eten. Deze leeftijdscategorie situeert zich tussen 1 dag en 4 weken ouderdom. Deze tijdelijke kittenopvang is de moeilijkste, zowel op fysiek als op psychisch vlak. De allerkleinste kittens moeten om de twee uren (dag en nacht) met een flesje gevoed worden. Hiervoor heb je veel tijd nodig en dien je veel thuis te zijn.

Pleeggezinnen zijn ook nodig voor honden en katten die speciale verzorging nodig hebben. Dit kan zijn na een ongeval of ziekte, als revalidatie na een operatie of voor dieren die slecht aarden in het asiel.
Regelmatig zoeken we ook pleeggezinnen voor onze oudere dieren, zowel honden als katten.
Ook voor onze aidskatjes en katjes op leeftijd is een pleeggezin een absolute aanwinst, zodat de dieren op elk vlak goed opgevolgd kunnen worden.

Wat wordt er van een pleeggezin verwacht?


Wat de pleegopvang voor kittens betreft, loopt het seizoen ongeveer vanaf april tot de plaatsing van de laatste kittens, gemiddeld november.

Zodra er een kitten in het asiel binnenkomt, wordt er een kandidaat-pleeggezin gecontacteerd met de vraag of het gezinnetje kan worden opgehaald. Dit gebeurt best zo vlug het kan zodat de diertjes zo min mogelijk aan de stress in het asiel worden blootgesteld en meteen alle nodige zorgen kunnen ontvangen.

Voor hoogzwangere poezen wordt er vaak ook al een opvang gezocht, zodat de bevalling in alle rust kan gebeuren.
Voor volwassen dieren, is de opvang meestal iets minder acuut en is opvang binnen enkele dagen voldoende.
Wij vragen wel dat het pleeggezin de dieren zelf ophaalt en eventueel terugbrengt.

Wat doe je als pleeggezin tijdens de tijd dat de dieren bij jou worden opgevangen?


Je geeft de dieren niet enkel een onderkomen, maar je dient ze te verzorgen alsof het je eigen huisdier is.
De dagelijkse zorgen zoals kattenbak proper houden, eten geven, het verblijf netjes houden enz. zijn uiteraard vanzelfsprekend.
Het is niet enkel de bedoeling dat de kittens verzorgd worden, maar ook dat ze in een zo normaal mogelijke situatie opgroeien tot sociale katjes. Contact met kinderen en vreemden, contact met huiselijke geluiden en nog zoveel meer, maakt van deze kittens gezellige familiekatten.

Als de kittens vier weken oud zijn, worden ze bij de dierenarts verwacht voor hun eerste vaccinatie. Nadien worden ze om de twee weken gevaccineerd. Van zodra de kittens het gewicht van 800gr hebben bereikt (gemiddeld rond de leeftijd van 8 à 10 weken) worden ze steriel gemaakt en gechipt. Vanaf dan is het opvangdiertje klaar voor adoptie en worden ze op de site van het asiel gezet. Het nestje kan dan terug naar het asiel komen.

In samenspraak met het pleeggezin kunnen de kittens en eventueel ook de moederpoes rechtstreeks geadopteerd worden vanuit het pleeggezin. Uiteraard worden ze ook dan voorgesteld op de kattensite van ons asiel.
Voor dieren met speciale zorgen, gelden er individueel aangepaste werkwijzes, die telkens persoonlijk worden toegelicht.

Wie komt in aanmerking om pleeggezin te worden?


De belangrijkste voorwaarden om pleeggezin te worden:

• Je bent een echte kattenliefhebber of desgevallend hondenliefhebber.
• Je eigen huisdieren moeten in orde zijn met hun inentingen. De eigen katten dienen gesteriliseerd te zijn.
• Voor katten:

  1. Je hebt er de nodige ruimte voor: een lege kamer, een garage, een andere tocht- en vochtvrije ruimte.....
  2. Afzonderlijk van je eigen huisdieren: vooral moederpoezen moeten de nodige rust hebben om hun kleintjes naar behoren en zonder stress te kunnen voeden.
  3. Je moet er toch wat tijd voor kunnen maken.
  4. Zeker voor weeskittens die op geregelde tijdstippen voeding moeten krijgen, moet je ook de mogelijkheden hebben wat tijdsbesteding betreft (tijdens je werkuren enz.)

Welke begeleiding krijg ik van het asiel?


Vanzelfsprekend zullen de medewerkers van het asiel, onder leiding van de pleeggezinverantwoordelijke, je begeleiden bij de opvang van onze zorgenkinderen.
In onze brochure voor pleeggezinnen zullen telefoonnummers en namen vermeld staan bij wie je steeds terecht kunt met vragen.
In principe mag je geen kosten hebben bij de opvang van onze asieldieren. Pleeggezinnen hoeven zelf niets aan te kopen en krijgen alle materialen in bruikleen van het asiel voor de duur van de opvang. Onze pleeggezinnen gaan op onze kosten langs bij de dierenartsen aangesteld door het asiel.
Sommige pleeggezinnen staan er op om bij wijze van nog meer steun zelf wat eten en/of kattenzand te kopen, uiteraard wordt dit niet verwacht.

Hoe meld ik mij als kandidaat-pleeggezin?


Als je na het lezen van de vorige uitleg echt geïnteresseerd bent en denkt dat je ons kan helpen met de opvang van dieren die het nodig hebben, dan neem je contact op met de pleeggezinverantwoordelijke via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Nadat we je kandidatuur hebben ontvangen nemen we contact op voor een bezoek aan huis. Zo kunnen we zien waar de dieren worden ondergebracht, geven we tips en geven we ook de volledige uitleg over de betreffende dieren. Er zal dan overleg gebeuren met de pleeggezinverantwoordelijke en wij zullen de beslissing van het al dan niet aanvaarden van je kandidatuur aan jou persoonlijk kenbaar maken.
We hopen van harte dat we nog vele pleeggezinnen kunnen verwelkomen!

Media

Dierenasiel Sint-Truiden

vzw Dierenvrienden Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
t : +32 (0)11 69 53 07
e : info@dierenasielsinttruiden.be

tsv

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

inktpatronen