Menu

Button nieuwsbrief2facebook1youtube

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Waarom moet ik betalen voor een hond of kat uit het asiel?

  • Geschreven door Fonny Smets

Vaak reageren kandidaat-adoptanten verbaasd wanneer ze te horen krijgen dat aan hun goede daad (het adopteren van een dier uit het asiel), een prijskaartje vast hangt.

De dagelijkse verzorging van de dieren in ons asiel kost handenvol geld.

Sommige honden en katten worden erg vlug geplaatst, maar andere blijven maanden en in het slechtste geval jaren bij ons "logeren". Waarom dit zo is kan je lezen in het antwoord op de eerste vraag.

De adoptieprijs wordt onder andere gebruikt om een deel van deze kosten te vergoeden.

Je krijgt voor de prijs van de adoptie een kat of hond, die is ingeënt en ontwormd. Bovendien dragen alle honden een chip, en krijgen ze een vaccin tegen kennelhoest.

Wanneer je een kat adopteert die ouder is dan 6 maanden, is hij of zij steriel.

We maken absoluut geen winst op deze adoptieprijzen. Integendeel: meestal eindigt onze maandelijkse afrekening met een bedrag waar een minteken voorstaat...

Zijn de honden en katten in jullie asiel steriel?

  • Geschreven door Fonny Smets

Alle katers en kattinnen vanaf ongeveer 6 maanden oud worden door ons gecastreerd. Wij willen hiermee het grote kattenoverschot op een diervriendelijke manier binnen de perken houden.
Katten die nog geen 6 maanden oud zijn, worden enkel geplaatst als de nieuwe eigenaar schriftelijk akkoord gaat om de kat steriel te laten maken op de gepaste leeftijd. Wij verwachten een bewijs van castratie, ingevuld door de dierenarts die de ingreep heeft uitgevoerd.

De honden worden enkel gecastreerd als er medische of gedragsproblemen zijn, die dit noodzakelijk maken. Omdat deze ingreep kostelijk is, kan het asiel het zich niet veroorloven om alle honden steriel te maken. Bovendien is het makkelijker om een dekking bij een hond te voorkomen, dan bij een kat.

Het is ten strengste verboden om met een hond uit het asiel te kweken, zowel op professioneel vlak, als eenmalig. Wij zien elke dag hoeveel honden er zomaar gedumpt worden in ons asiel. Ook zij zijn allemaal als een schattig pupje gekocht...

Wanneer je een hond uit het asiel adopteert, is het toegelaten om hem of haar op eigen initiatief te laten castreren.

Ik ben mijn hond of kat verloren, wat nu?

  • Geschreven door Fonny Smets

Het eerste wat je dan best doet, is de politie en het asiel van je gemeente verwittigen. Wanneer je naar ons asiel belt, gaan we dadelijk na of je hond in het asiel is. Wanneer je hond een chip of een leesbare tatoeage heeft, hebben we waarschijnlijk al zelf contact met je opgenomen.

Indien je hond of kat niet bij ons is, vullen we een formulier in met alle gegevens van je dier en van jou. Zo kunnen we dadelijk verwittigen als je hond of kat bij ons terecht is gekomen.

Opgepast: je neemt best zelf het initiatief om ons op de hoogte te brengen. Vaak zijn tatoeages niet meer leesbaar, en dan kunnen we geen eigenaar achterhalen. Een chip blijft leesbaar, maar soms kloppen de gegevens in de databank niet meer.

Verder kan je nog een aantal stappen ondernemen, zoals affiches maken, de buurt op de hoogte brengen.

Wat katten betreft is het heel belangrijk om na te gaan of je kat niet per ongeluk is opgesloten in een schuurtje of tuinhuis bij de buren. Dit gebeurt erg vaak!

Wanneer je je dier als verloren meldt in ons asiel, zullen wij je met raad en daad bijstaan om je lieveling zo snel mogelijk terug te hebben!

Wat moet ik doen wanneer ik vermoed dat een dier verwaarloosd of mishandeld wordt?

  • Geschreven door Fonny Smets

U kunt dan best klacht neerleggen bij de politie, en/of het asiel van uw gemeente verwittigen.

Wij kunnen eens langsgaan, om te kijken of de klacht inderdaad relevant is. Vaak kan een probleem opgelost worden met een gesprek met de eigenaar. Is dit niet het geval, dan zullen we samen met de politie verdere stappen ondernemen.

Let op: op anonieme klachten wordt niet ingegaan, om grappenmakers te ontmoedigen. We respecteren echter de wet op de privacy, en geven natuurlijk nooit uw naam door!

Laat uw verstand spreken, en geef alleen ernstige klachten door. Maar laat ook uw hart spreken, en durf een klacht neer te leggen. U kan hierdoor aan veel dierenleed een einde maken...

Geen enkel excuus is goed genoeg om voor dierenverwaarlozing uw ogen te sluiten.

Dierenasiel Sint-Truiden

vzw Dierenvrienden Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
t : +32 (0)11 69 53 07
e : info@dierenasielsinttruiden.be

tsv

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour