Dierenasiel - achtergrondfiguur
Ontwerp Zonder Titel (33)
bijzondere taak

Een dier tijdelijk opvangen?

Onze pleeggezinnen spelen een essentiële rol in het redden en rehabiliteren van dieren die extra zorg nodig hebben. Ze bieden een veilige en liefdevolle omgeving waarin deze viervoeters kunnen herstellen en weer opkrabbelen. 

Als je interesse hebt om ook een pleegfamilie te worden en wilt bijdragen aan dit belangrijke werk, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bezorgen je graag alle nodige informatie.

de dieren

Wie vang je op?

Dieren die bij een pleeggezin terecht komen, hebben vaak speciale behoeften. Denk aan pasgeboren kittens, met of zonder moeder, zwangere honden of katten…  Ook oudere dieren hebben vaak speciale zorgen nodig en hebben nood aan een rustige, stabiele omgeving. Een dier dat moet revalideren na een ongeval of operatie krijgt idealiter ook een tijdelijke gouden mand om zo goed mogelijk te herstellen. 

Hoe verloopt het proces bij een tijdelijke plaatsing?

Kittens

Voor kittens spreken we vaak over het "kittenseizoen". Tijdens de  periode van april tot midden november worden er veel kittens geboren en zijn pleeggezinnen meer dan welkom.

Zodra er een kitten in het asiel binnenkomt, wordt er een kandidaat-pleeggezin gecontacteerd met de vraag of het gezinnetje kan worden opgehaald. Dit gebeurt best zo snel mogelijk zodat de diertjes zo min mogelijk aan de stress in het asiel worden blootgesteld en meteen alle nodige zorgen kunnen ontvangen.

Zwangere katten

Voor hoogzwangere poezen wordt er vaak ook al een opvang gezocht. Zo kan de bevalling in alle rust  gebeuren.

Volwassen dieren
Voor andere volwassen dieren is de opvang meestal iets minder acuut en is opvang binnen enkele dagen voldoende.

Wij vragen wel dat het pleeggezin de dieren zelf ophaalt en eventueel terugbrengt.

Wat wordt er van een pleeggezin verwacht?

Je geeft de dieren niet enkel een onderkomen, maar je dient ze te verzorgen alsof het je eigen huisdier is.
De dagelijkse zorgen zoals kattenbak proper houden, eten geven, het verblijf netjes houden... zijn uiteraard vanzelfsprekend.

Voor dieren met speciale zorgen gelden er individueel aangepaste werkwijzes. Deze zijn afhankelijk van het dier en lichten we ook telkens persoonlijk toe.

Hoe zit het met de opvang van kittens?

Het is niet enkel de bedoeling dat de kittens verzorgd worden, maar ook dat ze in een zo normaal mogelijke situatie opgroeien tot sociale katjes.

Contact met kinderen en vreemden, kennismaken met huiselijke geluiden en nog zoveel meer, maakt van deze kittens gezellige familiekatten. Dat vergroot hun kans op een geslaagde adoptie.

Wanneer de kittens vier weken oud zijn, worden ze bij de dierenarts verwacht voor hun eerste vaccinatie. Nadien worden ze om de twee weken gevaccineerd. Van zodra de kittens het gewicht van 800gr hebben bereikt (gemiddeld rond de leeftijd van 8 à 10 weken) worden ze steriel gemaakt en gechipt. Vanaf dan stellen we de kleine viervoeter beschikbaar voor adoptie en zijn ze klaar voor een (hopelijk kort) verblijf in het asiel. 

In samenspraak met het pleeggezin kunnen de kittens en eventueel ook de moederpoes rechtstreeks geadopteerd worden vanuit het pleeggezin. 

Wie draait op voor de kosten van het pleegdier?

In principe mag je geen kosten hebben bij de opvang van onze asieldieren.

Pleeggezinnen moeten zelf niets aan te kopen en krijgen alle materialen in bruikleen van het asiel voor de duur van de opvang.

Onze pleeggezinnen gaan op onze kosten langs bij de dierenartsen aangesteld door het asiel.

Sommige pleeggezinnen staan er op om zelf wat eten, kattenbakvulling, spullen... aan te kopen om zo hun steun te betuigen aan het asiel. Uiteraard wordt dit niet van onze pleeggezinnen verwacht. 

Welke begeleiding krijg ik van het asiel?

Vanzelfsprekend zullen de medewerkers van het asiel, onder leiding van de pleeggezinverantwoordelijke, je begeleiden bij de opvang van onze zorgenkinderen.
Je krijgt een brochure mee waarin namen en contactgegevens te vinden zijn van personen bij wie je steeds terecht kan met vragen.

Wie komt in aanmerking om pleeggezin te worden?

Om een pleeggezin te worden, zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

  • Je bent een échte katten- of hondenliefhebber. 
  • Je eigen huisdieren zijn in orde met hun inentingen. Eigen katten dienen gesteriliseerd te zijn.
  • Voor katten heb je een lege kamer, garage of andere tocht- en vochtvrije ruimte nodig, zeker wanneer je zelf nog andere huisdieren hebt. 
  • Je hebt voldoende tijd om aan de opvangdieren te besteden.
  • Weeskittens hebben vaste voedingsuren, waardoor enige flexibiliteit (bv. tijdens je werkuren) een must is. 

Dieren bij hun pleegouders

Hartjes
enthousiast?

Meld je aan als kandidaat-pleeggezin

Ben jij klaar om een belangrijk deel uit te maken in het leven van onze asieldieren? Wil je graag helpen maar heb je niet de (financiële) middelen of ruimte om een dier permanent onderdak te bieden? Meld je dan aan als pleeggezin. We bezorgen je graag alle informatie en evalueren samen of deze rol voor jou is weggelegd.